Kahraman – ‘Force Majeure’

Hümay Ongan
Hümay Ongan
TarafındanHümay Ongan
1996 yılında, İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon okudu. İstanbul Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema yüksek lisansı yaptı. İyi bir sinema ve tiyatro izleyicisi. Özellikle...
4 dakikalık okuma

Dilimize “Turist” ismiyle çevrilen, İsveçli yönetmen Ruben Östlund imzalı Force Majeure filmi vizyona girdiğinde yakalayamadığım için üzülmüştüm. Filmi GAİN’de izleme imkânım olduğunda gerçekten memnun oldum. Benim açımdan dijital platformlar özgün içeriklerinden ziyade sinemada ya da festivallerde yakalayamadığımız filmleri seyirciyle buluşturduğunda gerçekten anlamlı oluyor. Öncelikle “Turist” adlandırmasının yakışıksız olduğunu düşünerek özgün ismiyle anacağım filmi neden merak ettiğimi açıklayayım. İskandinav Sineması zaman zaman karanlık, puslu, iç sıkıcı yapımların önüne geçerek tüm dünyada duyulan, enteresan işlere imza atıyor. Bu noktada ismini anmadan geçemeyeceğim Joachim Trier filmlerine bakmanızı tavsiye ederim. Ülkemizde çok uzun süre Başka Sinema’da gösterilen Dünyanın En Kötü İnsanı dışındaki işlerinin de kesinlikle hakkını vermek gerekiyor. Östlund’a dönecek olursak, Kare (The Square) filmini hatırlarsınız. Bu film, sanat düşkünü zenginlerin sanat eserlerine neden ilgi duyduğunu haykırarak, şiddetle anlatan güçlü bir işti. Neyse ki sinemada yakalayabildiğim film, beni yalnızca izlerken değil, her üstüne düşündüğümde, bir yerlerde konuştuğumda etkilemeye devam etti. Dolayısıyla Force Majeure’u da izlemeliydim, aynı etkileyicilikle karşılaştığımı söyleyemeyeceğim ama öyle bir zamanda izlemiş oldum ki üstüne uzun uzun düşünecek bir konuyla karşı karşıya kaldım.

Neden ‘Force Majeure’?

Yabancı filmlerin isimleri çevrilirken kimi zaman iyi oturan (Çölde ÇayThe Sheltering Sky) kimi zamansa filmin ismini söylemeyi kolaylaştıran (Sil BaştanEternal Sunshine of the Spotless Mind) adlandırmalar yapılıyor. Ancak “Turist”, bana kalırsa hem alakasız hem de komik durmuş. Zira Force Majeure’un doğrudan çevirisi “Mücbir Sebep” ki bu isim kullanılsaymış oldukça yerinde olurmuş. Zorlayıcı, zorlayan anlamına gelen mücbir; filmin içeriğine iyi oturuyor bana kalırsa. İsim meselesini bir yana bırakacak olursak bu filmin neden beni düşündürdüğüne değinmek istiyorum.

Filmi izlemediyseniz bile çeşitli film sitelerinin paylaşımlarından çığ düşme sahnesiyle hatırlarsınız. Bir aile masada yemek yerken onlara doğru bir çığ yaklaşıyor. Önce çığın kontrollü düşürüldüğünü varsayarak video çekmeye başlıyorlar ancak ardından panik oluyorlar. Bu sırada baba, eşyalarını alıp apar topar kaçıyor. Anneyse çocukları korumaya çalışarak restoranda kalıyor. Eğer çığ gerçekten üzerlerine düşmüş olsaydı muhtemelen anne de çocuklar da altında kalacaktı. Bu olay, kayağa gelen ailenin gergin bir sürece girmesine sebep oluyor. Kahramanlık yapması beklenen babanın korkup kaçması eşi tarafından sorgulanmaya başlamasını da beraberinde getiriyor. İşin içine hikâyeyi arkadaşlarına farklı biçimlerde anlatmalarının girmesiyle gerginlik gittikçe tırmanıyor. Nihayet film, iki erkek karakteri zorla kahraman haline getirmeye çalışıyor. Buradaki amaç seyircinin durumun farkında olmasından faydalanarak dalga geçmeye devam etmek de olabilir. Kare’den tanıdığımız yönetmen güçlü görünenle dalga geçmeyi seven biri olduğuna göre bana kalırsa bu ihtimal yüksek. Filmin devasa kar görüntülerinden, kurgusundan, hikâyenin akışından vs. söz etmeyeceğim. Beni düşündüren başka bir şey oldu.

Force Majeure

Kahramanı Beklemek

Bir kurtarıcı, kahraman beklemek düşündüğümden daha evrensel bir meseleymiş, onu anladım. Ben kahraman seviciliğinin kültürel bir şey olduğunu düşünüyordum. Filmi yaşadığımız deprem sürecinde izlemiş olmak kahramanlık meselesine ilişkin düşünmeme sebep oldu. Bu süreçte gördük ki bizi kurtaracak kimse yok, bir kahraman yok, güçlü kollarıyla çekip alacak baba figürü yok. Bunu zorunda kalarak fark etmiş olduk. Yine de böylesi bir durumda yarattığımız bir kahraman oldu; halk. Meğer kahramanlar içimizdeymiş, bizmişiz. Kendi kendimizi kurtarmaya çalıştık, kendi kahramanlarımız olduk. Belki bundan sonrası için de bir kahraman beklemeyi bırakarak kendi kendimizi kurtarmanın bir yolunu ararız. Zira işaret edilenler bizim kahramanımız değil.

Bu içeriği paylaş
TarafındanHümay Ongan
1996 yılında, İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon okudu. İstanbul Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema yüksek lisansı yaptı. İyi bir sinema ve tiyatro izleyicisi. Özellikle toplumcu-gerçekçi Türkiye Edebiyatı okumayı seviyor. Yazmayı seviyor. Şu anda Episode'da sevdiği ve sevmediği dizi ve filmler hakkında yazabileceği için mutlu.

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Son Bölümlerimiz...

Podcast

Kritik Eşik – 58: Yabani

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Yabani dizisini konuşuyor.

Dinle
58. Bölüm
Süre: 7:13

Kritik Eşik – 57: Kirli Sepeti

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Kirli Sepeti'ni konuşuyor.

Dinle
57. Bölüm
Süre: 11:21

Kritik Eşik – 56: Dilek Taşı

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Dilek Taşı dizisini konuşuyor.

Dinle
56. Bölüm
Süre: 15:36

Kritik Eşik – 55: Bambaşka Biri

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Bambaşka Biri dizisini konuşuyor.

Dinle
55. Bölüm
Süre: 19:07

Kritik Eşik – 54: Aile ve Adım Farah Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Aile ve Adım Farah'ı konuşuyor.

Dinle
54. Bölüm
Süre: 18:18

Kritik Eşik – 53: Ömer ve Yargı Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Ömer ve Yargı dizilerinin yeni sezonları.

Dinle
53. Bölüm
Süre: 19:30

Son Bölümlerimiz...

Video

Episode TV’nin Sevilen Programı ‘Oben Budak’la Falan Filan’ Yeni Bölümüyle Yayında

Episode TV’nin sevilen programlarından Oben Budak'la Falan Filan heyecan verici yeni bölümüyle…

‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’nin Yeni Bölümünde Mutluluk Konuşuldu

Episode TV'nin sevilen programlarından Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi'nin 4. bölümü, 8…

Episode TV’nin ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Programının 3. Bölümü Yayınlandı

Bugün yayınlanan Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi 3. bölümünde "Nikahta Keramet Var…

Episode TV’den ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Kendine Has Üslubuyla Devam Ediyor

Episode Dergi YouTube kanalı Episode TV’nin yeni içeriklerinden Deniz Tezuysal ile Kesin…

Mehmet Kurtuluş Episode’a Konuştu

Kurz und schmerzlos (1998), Im Juli (2000), Gegen die Wand (2004) gibi…

Popüler İçerikler

15 Bölümlük Bir Acil Servis Hikâyesi: ‘The Pitt’ BluTV’de

BluTV, Max orijinal yapımı The Pitt'i kullanıcılarıyla buluşturuyor. Emmy Ödülleri’ne beş defa…

Editör
Tarafından Editör

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Çok Okunanlar

TV+, Ödüllü Filmleri İzleyiciyle Buluşturacak

TV+, 2025 yılında yayınlayacağı yeni filmleri duyurdu. Haluk Bilginer ve Angelina Jolie'nin…

Editör
Tarafından Editör
Dizi dünyasının tek adresi: Episode Gelişmeleri takip etmek için yeni sayıyı okumayı unutmayın!