Bitmeyen İstila Korkusu, Uzaylılar ve Mavi Kitap Projesi

Doruk Tatar
Doruk Tatar
TarafındanDoruk Tatar
2010’da Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde lisansını tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü'nde yüksek lisans ve Buffalo Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde doktora yaptı. Aralık...
6 dakikalık okuma

Önceleri kozmik bir düzen ve uyumun mekânı olan uzay, Kopernik’in Dünya’yı evrenin merkezi olmaktan çıkarmasıyla beraber epey tekinsiz bir yer haline geldi. Evrende bizim dışımızda ve bize tamamen yabancı zeki varlıkların kültürel metinlere girmesi için ise birkaç yüzyıl daha beklemek gerekti.

Uzaylılar, 1800’lerin sonlarına doğru H.G. Wells gibi yazarların şekillendirmeye başladığı bilimkurgu edebiyatının popüler aktörleri oldular. Dönemin şartları da bu konuda etkiliydi. Britanya İmparatorluğu’nun krizde olduğu ve Rusya, Almanya veya Fransa tarafından işgal edilme hikâyelerinin (invasion-scare) yaygınlaştığı zamanlarda H.G. Wells de Dünyaların Savaşı’nı yazarak uzaylıların dünyayı işgal etme senaryosunu işledi.

Korkunun ve bilinmezliğin sıklıkla işlendiği bilimkurgu edebiyat, gerçek hayatın kolektif panik durumlarına kimi zaman ilaç gibi geldi, kimi zaman da onu iyice besledi. Örneğin 1938 yılında H.G. Wells’in romanını radyoya uyarlayan Orson Welles, canlı yayında kurgusal bir uzaylı istila hikâyesini haber gibi aktardığı radyo dramasıyla Amerikalılarda histeriye neden oldu. (1) Wells’in romanının arka planında İngiltere’nin ayyuka çıkmış imparatorluk krizi gibi, sözkonusu radyo programının da II. Dünya Savaşı’ndan sadece bir sene önce yayınlandığını ve o dönemde yükselen Alman tehdidinin ekseriyetle radyo haberleriyle takip edildiğini de akılda tutmak gerekiyor.

Hyneck
Allen Hyneck’in basın toplantısından

Mavi Kitap Projesi

Bu yazının konusu Mavi Kitap Projesi (Blue Book Project) adlı dizi de yine uzaydan kaynaklanan toplumsal histerinin yaygın olduğu 1950’lerde yani Soğuk Savaş’ın ilk yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde geçiyor ve tarihi olaylardan ilham alıyor. Mavi Kitap Projesi, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin 1950’li yıllarda gerçekten yürüttüğü, UFO’ların ulusal güvenliğe tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemeyi ve UFO’lar hakkında bilimsel veri toplamayı amaç edinen çalışmalarından birinin adı.

Dizide ise kahramanlarımız (gerçek hayatta projenin yürütücüsü Yüzbaşı Edward J. Ruppelt’tan ilham alınan) Yüzbaşı Michael Quinn ve bilim danışmanı olarak projede görev alan Doktor J. Allen Hynek, paniğe karşı rasyonel açıklamalar bulmakla görevlendirilirler. Bu tarz bir görev tanımı rasyonel-sağlıklı tartışmaları baz alan devletin hâkimiyetindeki kamusal alanı korumayı içerir.

Project Blue Book

Burada kısa bir parantez açıp şunu belirtelim: Batılı liberal demokrasilerde görülen bu tarz bir kamusal alan, 1960 ve 70’li yıllarda toplumsal ve siyasal hareketler tarafından zorlanırken internetin hayatımıza girmesiyle 90’larda alternatif söylemler (veya rasyonaliteler) kendilerine dolaşım imkânı sunan birden fazla kamusal alan buldular.(2)

Uzaylılar tarafından kaçırılma hikâyelerinin zirve yaptığı 1990’lı yıllar aynı zamanda bize X-Files’ı da hediye etti. X-Files’ın televizyona veda etmesinden 18, pardon sadece 1 yıl sonra (ne tesadüftür ki!) -yani 2019’da- benzer bir tema üzerinden giden Project Blue Book (Mavi Kitap Projesi) gösterime girdi.

Mavi Kitap Projesi

Tahmin edileceği üzere mevzuya başlarda son derece şüpheyle yaklaşan Dr. Hynek daha sonra karşılaştığı kanıtlar ve kendisine bilgi sızdıran tanıklar üzerinden fikrini ve tarafını değiştirir. Bilimsel rasyonelliğe sonuna kadar inanan Dr. Hynek, uzaydaki yıldız ve gezegen sayısı nedeniyle dünyalılar olarak evrende tamamen yalnız olma ihtimalinin düşüklüğüyle bizi ve kendisini taraf değiştirme konusunda ikna etmeye çalışır. Diğer yandan Yüzbaşı Quinn ise UFO’ların gerçekliğine emir komuta zinciri içinde direnç gösterir. Kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getirme, üstlerinin gözüne girme ve kariyerinde ilerleme gibi hedeflere dizinin başlarında öncelik veren bu karakterle özdeşlememiz de onun yavaş yavaş Dr. Hynek’le kurduğu yakın ilişki üzerinden beklediğimiz dönüşümü geçirmesiyle mümkün olur.

Dizinin Soğuk Savaş döneminde geçmesi nedeniyle kitlesel paranoyanın Sovyetler Birliği ve (o yılların tabiriyle) “kızıl tehdidi” barındırması sürpriz değildir. Dr. Hynek’in (dönemin makul Amerikan kadını gibi) ev işleri ve çocuğuyla ilgilenen eşi Mimi Hynek ise komünist casuslar tarafından hedef alınır ve onun üzerinden Mavi Kitap Projesi’ne sızmaya çalışırlar. Susie Miller kod adlı bir casus, Mimi’ye yaklaşır ve boğucu ev hanımlığı hayatından kaçamaklar yapmasını sağlayarak onunla yakınlık kurar. Mimi ve Susie’nin hikâyesi bizi dönemin Amerika’sının sıkıcı ev hayatına, bastırılmış cinselliğine, dönemin yeraltı kültürlerine ve 68 hareketinin ilk nüvelerine (Beat kuşağı vb.) tanıklık etmemizi sağlar.

soğuk savaş

Özetle X-Files’ı ve işlediği konuları izlemeyi özleyenlere – aynı tadı beklememekle birlikte- tavsiye edilebilecek bir dizi Mavi Kitap Projesi. Fakat dizi, X-Files’ın aksine Amerika ve diğer batılı liberal demokrasilerde komplo teorilerini dışlayan rasyonel kamusal alanların hâkim olduğu bir dönemde değil, Trump ve benzerlerinin kazandıkları seçimlerle komplo teorilerinin kamusal alanı “işgal” ettiği hakikat sonrası (post-truth) dünyada ofsayta düşüyor. Sezonun en iyileri arasında olduğunu söylemek de biraz zor.

Notlar
1 Welles o kadar başarılı bir iş çıkarır ki, ülkenin çeşitli yerlerinde vatandaşlar marketlere akın edip evlerine erzak depolar hatta rivayete göre binalardan atlayanlar olur. Fakat son yıllarda yapılan haberler, Welles’in radyo şovunun etkisinin abartıldığı yönündedir. Konu hakkında yapılan araştırmalar ve incelenen verilere göre sözkonusu radyo dramasını dinleyenlerin sayısı çok daha azdır ve sonuçlar ertesi gün gazeteler tarafından abartılır. Daha fazla bilgi için: https://www.telegraph.co.uk/radio/what-to-listen-to/the-war-of-the-worlds-panic-was-a-myth/

2 Konu hakkında yapılan çok iyi bir araştırma için bkz. Jodi Dean, Aliens in America: Conspiracy Cultures from Outerspace to Cyberspace (Ithaca: Cornell University Press, 1998).

Doruk Tatar imzalı yazı, Episode derginin 19. sayısında yayımlanmıştır.

Bu içeriği paylaş
TarafındanDoruk Tatar
2010’da Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde lisansını tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü'nde yüksek lisans ve Buffalo Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde doktora yaptı. Aralık 2018'de bitirdiği “On Guard Against Contamination: Espionage, Conspiracism, and Imperial Nostalgia in British and Turkish Literatures” başlıklı doktora tezi, Türk ve İngiliz edebiyatlarının imparatorluğun çöküşüne verdikleri reaksiyonlar üzerinden istihbarat, paranoya ve komploculuk temalarını ele alır. İki bölümden oluşan doktora tezi, ilk ayağında İngiliz casusluk edebiyatındaki farklı ekolleri incelerken Rudyard Kipling, John Buchan, Ian Fleming, Joseph Conrad, Graham Greene ve John le Carré gibi yazarlara odaklanır. Casusluk edebiyat türünü oluşturan bu yazarları analiz ederken paranoya temasını odağa alarak politik teori ve psikanalizden de yoğun bir şekilde istifade eder. Mayıs 2017’den beri 221B, Birikim, Episode ve BÜMED dergilerinde çeşitli yazıları yayımlandı. 2019 Güz döneminde Sabancı Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı’nda Komplo ve Paranoya üzerine ders verdi.

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Son Bölümlerimiz...

Podcast

Kritik Eşik – 58: Yabani

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Yabani dizisini konuşuyor.

Dinle
58. Bölüm
Süre: 7:13

Kritik Eşik – 57: Kirli Sepeti

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Kirli Sepeti'ni konuşuyor.

Dinle
57. Bölüm
Süre: 11:21

Kritik Eşik – 56: Dilek Taşı

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Dilek Taşı dizisini konuşuyor.

Dinle
56. Bölüm
Süre: 15:36

Kritik Eşik – 55: Bambaşka Biri

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Bambaşka Biri dizisini konuşuyor.

Dinle
55. Bölüm
Süre: 19:07

Kritik Eşik – 54: Aile ve Adım Farah Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Aile ve Adım Farah'ı konuşuyor.

Dinle
54. Bölüm
Süre: 18:18

Kritik Eşik – 53: Ömer ve Yargı Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Ömer ve Yargı dizilerinin yeni sezonları.

Dinle
53. Bölüm
Süre: 19:30

Son Bölümlerimiz...

Video

Episode TV’nin Sevilen Programı ‘Oben Budak’la Falan Filan’ Yeni Bölümüyle Yayında

Episode TV’nin sevilen programlarından Oben Budak'la Falan Filan heyecan verici yeni bölümüyle…

‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’nin Yeni Bölümünde Mutluluk Konuşuldu

Episode TV'nin sevilen programlarından Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi'nin 4. bölümü, 8…

Episode TV’nin ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Programının 3. Bölümü Yayınlandı

Bugün yayınlanan Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi 3. bölümünde "Nikahta Keramet Var…

Episode TV’den ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Kendine Has Üslubuyla Devam Ediyor

Episode Dergi YouTube kanalı Episode TV’nin yeni içeriklerinden Deniz Tezuysal ile Kesin…

Mehmet Kurtuluş Episode’a Konuştu

Kurz und schmerzlos (1998), Im Juli (2000), Gegen die Wand (2004) gibi…

Popüler İçerikler

15 Bölümlük Bir Acil Servis Hikâyesi: ‘The Pitt’ BluTV’de

BluTV, Max orijinal yapımı The Pitt'i kullanıcılarıyla buluşturuyor. Emmy Ödülleri’ne beş defa…

Editör
Tarafından Editör

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Çok Okunanlar

TV+, Ödüllü Filmleri İzleyiciyle Buluşturacak

TV+, 2025 yılında yayınlayacağı yeni filmleri duyurdu. Haluk Bilginer ve Angelina Jolie'nin…

Editör
Tarafından Editör
Dizi dünyasının tek adresi: Episode Gelişmeleri takip etmek için yeni sayıyı okumayı unutmayın!